Parkeren

Zoals je inmiddels weet is het niet toegestaan om te parkeren op plaatsen waar je niet stil mag staan. Stilstaan op plaatsen waar je gevaar of hinder oplevert voor andere weggebruikers is niet toegestaan het is dus ook niet toegestaan om te parkeren op plaatsen waar je gevaar of hinder op levert aan andere weggebruikers.
Let op: Op de plaatsen waar je niet mag parkeren mag je wel stil staan!

 

 

 

 

Parkeren – Verkeersborden

Als bord E1 (Parkeerverbod) geplaatst is dan mag je aan de zijde van de weg waar het bord geplaatst is niet op de rijbaan parkeren. Je mag wel in de berm parkeren en weggedeelten met een parkeerbestemming.
Aan de andere zijde van de weg mag je wel parkeren, want het bord geld alleen voor de zijde van de weg waar het bord staat.
Let op: Bij bord E1 mag je wel stilstaan.

Parkeren – 5 meter van een kruispunt

Binnen vijf meter van een kruispunt is het niet toegestaan om te parkeren. Als je binnen vijf meter van een kruispunt parkeert, maak je het kruispunt een stuk onoverzichtelijker en dus gevaarlijker. Hou er rekening mee dat voertuigen die geparkeerd staan op gevaarlijke plaatsen weggesleept kunnen worden.

Je zou kunnen zeggen dat je binnen vijf meter van een kruispunt wel mag laden en lossen of iemand in- of uit laten stappen, maar let wel goed op: Je mag namelijk ook niet stilstaan als je gevaar of hinder kan veroorzaken.

 

Parkeren – Voor een in- uitrit

Het is niet toegestaan om te parkeren voor een inrit of een uitrit.
Als je voor een inrit of een uitrit parkeert kunnen weggebruikers de inrit of uitrit niet in of uit rijden en veroorzaak je dus hinder.
Let op: Parkeer zeker nooit op uitritten van de brandweer, politie of ambulancediensten. Soms telt elke seconde bij deze hulpdiensten en het helpt dan niet echt als jij met je voertuig in de weg staat.
Hier geldt tevens dat voertuigen die geparkeerd staan op gevaarlijke plaatsen weggesleept kunnen worden.

Tevens is het verboden om te parkeren voor je EIGEN uitrit.

Waar je niet mag parkeren, mag je wel stilstaan. Een passagier laten instappen voor een uitrit mag dus wel.

Parkeren – Op de rijbaan van een voorrangsweg buiten de bebouwde kom

Goed lezen! Want wat staat hier nu precies? Het is verboden te parkeren op de rijbaan van een voorrangsweg buiten de bebouwde kom. Dat wil dus zeggen dat je niet mag parkeren op de rijbaan!, maar wel in de berm. Tevens mag je parkeren op een gewone weg buiten de bebouwde kom.

De auto staat hier NIET geparkeerd op de rijbaan van een weg buiten de bebouwde kom. Dit is toegestaan omdat het niet op de rijbaan is!

Parkeren – Onderbroken gele streep

Langs een onderbroken gele streep is het niet toegestaan om te parkeren.
Stilstaan om iemand in of uit te laten stappen of om te laden en te lossen is WEL toegestaan.

Parkeren – Dubbel parkeren

Het is niet toegestaan om dubbel te parkeren. Onder dubbel parkeren wordt verstaan: Het parkeren op de rijbaan naast een ander voertuig dat geparkeerd staat.
Je kunt je misschien wel voorstellen dat dubbel parkeren veel hinder veroorzaakt en daarom niet toegestaan is. Tel hier bij op dat de voertuigen waar je naast geparkeerd staat niet meer weg kunnen rijden.
Het is wel toegestaan om dubbel stil te staan. Mocht je dit doen, let dan wel op dat je hierbij niet te veel hinder veroorzaakt.