Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden

Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden – Risico’s i.v.m. toestand bestuurder (vermoeidheid, rijervaring, lichamelijke en geestelijke gesteldheid, alcohol en medicijnen)
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden – Risico’s i.v.m. eigenschappen en toestand eigen voertuig
Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden – Risico’s i.v.m. weg-, zicht- en weersomstandigheden

Snelheid en schakelen

Hoe sneller je rijdt, hoe meer brandstof je verbruikt. Meer brandstof kost je meer geld en is een zwaardere belasting voor het milieu. Ook de manier hoe je op een bepaalde snelheid komt kan van invloed zijn op het brandstofverbruik. Als je in iedere versnelling ver doortrekt voordat je naar een hogere versnelling schakelt gebruik je veel meer brandstof dan als je tijdig naar een hogere versnelling schakelt. Je kunt het beste doorschakelen bij een toerental tussen de 2000 en 3000 toeren per minuut.

Heel makkelijk om te onthouden is het volgende:

  • Bij lage toeren is het brandstofverbruik laag
  • Bij hoge toeren is het brandstofverbruik hoog

Omdat je bij het CBR zo zuinig mogelijk met brandstof moet omgaan schakel je bij het laag mogelijke toerental.

Ook schakelen naar een lagere versnelling moet je met beleid doen. Als je bijvoorbeeld terug schakelt bij een te hoog toerental, dan laat je de auto afremmen op de motor, waardoor hij meer brandstof gebruikt en onnodig geluid maakt.

Probeer een zo laag mogelijke maximumsnelheid aan te houden. Als je op een autosnelweg rijdt waar een maximumsnelheid geldt van 120 kilometer per uur en het is mogelijk om een lagere maximumsnelheid aan te houden zonder andere bestuurders te hinderen, dan is dit uiteraard beter voor het brandstofverbruik.