Voorsorteerstroken en uitrijstroken

Voorsorteerstroken vindt je voor kruispunten waar je verschillende rijstroken hebt voor de verschillende richtingen.
De richtingen worden dan aangegeven door middel van pijlen op het wegdek. Ook kan bord L4 je van te voren waarschuwen, zodat je tijdig de juiste voorsorteerstrook kiest.

Als je eenmaal in een voorsorteerstrook rijdt en naast je zijn doorgetrokken strepen aangebracht, dan mag je niet meer van voorsorteerstrook wisselen. Zolang de blokmarkering er is mag je nog wel een andere richting kiezen.

Artikel 78 van het RVV
1. Bestuurders die de rijbaan volgen zijn verplicht op een kruispunt de richting te volgen die de voorsorteerstrook waarop zij zich bevinden aangeeft. Een in een voorsorteerstrook gelegen fietsstrook maakt deel uit van deze voorsorteerstrook.

2. Bestuurders die de doorgaande rijbaan verlaten en daartoe een uitrijstrook volgen, zijn ter hoogte van de daarin aangebrachte pijlen verplicht om de richting te volgen die de uitrijstrook waarop zij zich bevinden, aangeeft

Als je op een uitrijstrook of een gecombineerde invoeg uitrijstrook rijdt en er zijn pijlen op het wegdek aangebracht die de richting aangeven moet je deze richting blijven volgen!