Militaire colonne

Een militaire colonne heeft geen bijzondere voorrangsrechten. Wel is het zo dat weggebruikers een militaire kolonie niet mogen doorsnijden, dit geldt niet alleen op kruispunten maar ook bijvoorbeeld bij een uitrit. Ook als een militaire colonne begonnen is bij een groen verkeerslicht mag de colonne door blijven gaan als het verkeerslicht rood geworden is.

De militaire colonne is nog niet begonnen om het kruispunt over te steken. De militaire colonne komt van links en jij hebt in dit geval voorrang dus je mag gewoon doorrijden.

 

 

 

 

 

 

In de situatie hiernaast is de militaire kolonie al bezig het kruispunt over te steken. Je mag de militaire colonne nu niet doorsnijden.

 

 

 

 

 

 

Ook als een militaire colonne begonnen is bij een groen verkeerslicht mag de colonne door blijven gaan als het verkeerslicht rood geworden is.

 

 

 

 

 

 

Als je tussen een militaire colonne terecht bent gekomen verander je niet opeens in een militair. Je mag dus niet de regels van een militaire colonne aan gaan nemen. Voor jou geldt dus dat als het verkeerslicht op rood staat, dat jij gewoon moet stoppen.
In onderstaande situatie moet de gele auto dus stoppen voor het rode verkeerslicht. Het verkeerslicht staat voor de blauwe auto op groen dus die mag gewoon doorrijden.