Welke rijbewijzen zijn er in Nederland te behalen? Wij hebben alle rijbewijscategorieën voor je op een rij gezet, van auto tot heftruck.
Om in Nederland een gemotoriseerd voertuig te mogen besturen op de openbare weg, met je een geldig rijbewijs hebben. Maar welke rijbewijzen zijn er allemaal? Omdat er verschillende soorten voertuigen zijn, in diverse soorten en maten, zijn er tevens verschillende rijbewijscategorieën. Wij hebben ze voor jou op een rij gezet.
In ons land zijn meer rijbewijzen dan je misschien voor mogelijk houdt. Zo zijn er rijbewijzen voor onder andere brommobiel, bromfiets, snorfiets, motor,auto, vrachtwagen, bus en tractor. En wil je bijvoorbeeld met een aanhanger rijden, dan zijn er zelfs extra rijbewijzen. Beschik je over meerdere voltooide rijopleidingen, dan krijg je een code op je rijbewijs, zoals code 95, veel gezien onder beroepschauffeurs.
Voor elk rijbewijs gelden uiteraard aparte eisen waaraan je dient te voldoen. Hieronder vind je welk rijbewijs is bedoeld voor welk type voertuig.
WELKE RIJBEWIJZEN ZIJN WAARVOOR BEDOELD?
Alle rijbewijzen in Nederland hebben we voor je op een rij gezet. Let op, met het gewicht in kwestie wordt de toegestane maximummassa bedoeld, ofwel het kale gewicht + het maximale laadvermogen.
Rijschool Leiden rijbewijssucces geeft ook motorijlessen in Leiden.
A, A1 & A2: motorrijbewijs
Motorrijden mag alleen als je een motorrijbewijs hebt. Er zijn 3 soorten: rijbewijs A1, A2 en A. Welk rijbewijs vereist is, hangt af van het vermogen van de motor.
Voor een lichte motor met 125 cc en een maximaal vermogen van 11 kilowatt (kW) heb je rijbewijs A1 nodig. Een middelzware motor met een maximaal vermogen van 35 kW vereist rijbewijs A2. Voor een zware motor met onbeperkt vermogen heb je rijbewijs A nodig. examens doe je bij het CBR.
AM: rijbewijs voor bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets & brommobiel
Een bromfietsrijbewijs is vereist om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Ben je in het bezit van een geldig autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A), dan hoef je niks extra te doen. Het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) krijg je automatisch bijgeschreven op het rijbewijs.
B: autorijbewijs
Om auto te mogen rijden heb je rijbewijs B nodig. Met dit rijbewijs mag je een auto besturen van maximaal 3500 kg. Voor zwaardere voertuigen heb je een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Om met een aanhanger of caravan achter de auto te mogen rijden, heb je in sommige gevallen een rijbewijs BE of B+ code 96 nodig. Dit is van toepassing als het gewicht van de aanhanger of oplegger meer is dan 750 kilo, en als het gewicht van de auto en de aanhanger samen meer dan 3.500 kilo is.
* Wist je dat je de proefles echt gratis is bij rijschool Leiden rijbewijssucces
BE & B+ (code 96): rijbewijs voor auto (B) met aanhanger
Om in Nederland met een aanhanger te mogen rijden achter de auto, heb je een rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig. Welk rijbewijs vereist is, is afhankelijk van de de maximale toegestane massa en het voertuig waaraan de aanhanger wordt gekoppeld.
Heb je alleen rijbewijs B, dan mag je met de auto een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen). Ook mag je een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) ontstijgen.
Beschik je over rijbewijs B+ (code 96), dan mag je met de auto elke aanhanger trekken, zolang het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen) meet.
Heb je rijbewijs BE in het bezit, dan heb je in ieder geval de vrijheid om een aanhanger van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) te trekken. In enkele gevallen mag je een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen). Let in dat geval wel op dat de trekhaaklast, ofwel of de trekhaak het gewicht aankan.
C, CE, C1 & C1E: vrachtwagenrijbewijs, rijbewijs vrachtwagen met aanhanger & rijbewijs ‘lichte’ vrachtwagen & rijbewijs ‘lichte’ vrachtwagen met aanhanger
Voor het besturen van een vrachtwagen heb je een vrachtwagenrijbewijs, ofwel groot rijbewijs nodig. Voor de zwaardere vrachtwagens gaat het om rijbewijs C, terwijl voor lichtere types rijbewijs C1 voldoende is.
Het C-rijbewijs is vereist voor chauffeurs van vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kilo, en het C1-rijbewijs is voor de chauffeurs die vrachtwagens en/of campers tussen de 3.500 kilo en 7.500 kilo willen besturen. Heb je rijbewijs C of C1 in het bezit, dan mag je tevens een aanhanger of oplegger tot 750 kilo aan de vrachtwagen koppelen. Is de aanhanger of oplegger zwaarder, dan is rijbewijs CE of C1E verplicht.
D, DE, D & D1E: busrijbewijs (vervoer van meer dan 8 personen), busrijbewijs met aanhanger, busrijbewijs ‘kleine bus’ (vervoer van 8-16 personen) & busrijbewijs ‘kleine bus’ met aanhanger
Om een bus te mogen besturen met meer dan 8 zitplaatsen – exclusief chauffeur – is een geldig busrijbewijs vereist. Het D-rijbewijs is het reguliere busrijbewijs dat hiervoor geschikt is. Voor chauffeurs van kleinere bussen – met minimaal 8 en maximaal 16 zitplaatsen – is het D1-rijbewijs noodzakelijk. Deze bus mag overigens niet langer dan 8 meter zijn.
Heb je het rijbewijs D en D1 in bezit, dan is het toegestaan om een aanhanger tot 750 kilo aan de bus te bevestigen. Voor een zwaardere aanhanger is een apart DE of D1E-rijbewijs verplicht.
T – trekkerrijbewijs
Om een tractor te mogen rijden op de openbare weg, is een trekkerrijbewijs vereist. Op eigen land is dit niet verplicht. Had je overigens op 1 juli 2015 een autorijbewijs (rijbewijs B) in bezit, dan krijg je het trekkerrijbewijs automatisch bijgeschreven op het rijbewijs bij de eerstvolgende vernieuwing. Dit moet wel voor 1 juli 2025.
Het rijbewijs T is overigens geldig voor veel motorrijtuigen met een beperkte snelheid, ofwel voertuigen die niet harder kunnen dan 25 of 45 kilometer per uur. Denk aan voertuigen die werkzaamheden op de weg uitvoeren, zoals vorkheftrucks en SRV-wagens. Tevens zijn er certificaten te behalen, zoals het heftruckcertificaat.
Welke rijbewijzen heb jij allemaal?